چاپ مقاله در مجلات علمی درجه یک و عالی بسیار ارزشمند است. چنین عملی می تواند نتایج پژوهش ها و تحقیقات علمی و تخصصی تان را به گوش همه جهان برساند. ضمن اینکه اعتبارتان هم بسیار بالا میرود و رزومه تان قوی و ارزشمند میشود.رتبه بندی و شاخص مهم Q دقیقا چه معنایی دارد و چطور میتواند باعث درخشان شدن رزومه شما در دنیای علم ، حرفه و چاپ مقاله شود. شاخص Q با ضریب تاثیر که در بخش قبلی توضیح داده شد، تفاوتهایی دارد. در واقع، ایمپکت فکتور یا ضریب تاثیر شاخصی است که تعداد استنادات به مقالات یک مجله را بررسی میکند و معیار نسبتا خوبی محسوب میشود
پایگاههایی که معرفی شدند، برای اینکه بتوانند مجلات را به بهترین شکل ممکن رتبهبندی کنند، شاخصهایی را در نظر میگیرند. شاخصهایی که میتوانند با بررسی معیارهایی، مجلات و مقالات درونشان را کلاسبندی کنند. یکی از شاخصهای معروف، شاخص ایمپکت فکتور (impact factor) یا ضریب تاثیر است. اگر بخواهیم دقیقتر درباره آن توضیح بدهیم باید بگوییم که :
نحوه محاسبه شاخص Q در چاپ مقاله مجلات علمی
ضریب تاثیر یا ایمپکت فاکتور (Impact Factor) شاخصی علمی است که میانگین تعداد استنادها (Citation) به مقالات اخیر منتشرشده در مجلهای علمی را نشان میدهد.
این شاخص میتواند نشانه و نمادی از اعتبار مجله و مقالاتی باشد که در آن به چاپ رسیدهاند. هر چقدر که این ضریب برای مجلهای بیشتر باشد، از اعتبار و ارزش علمی بالاتری هم برخوردار خواهد بود. با پیشرفت سریع و رو به رشد علم، نقش مقالات و مجلات علمی در اشاعه نتایج تحقیقات و دستاوردهای علمی بسیار مهم شده است.
ضمن اینکه تعداد مقالاتی که منتشر میشود هم بسیار زیاد است و نیاز به شاخصی مانند ضریب تاثیر بسیار زیاد احساس میشود. در واقع باید از میان کارهای علمی متعددی که در طول هر سال صورت میگیرد، راه و شیوهای باشد که بتوان بهترینها و معتبرترینها را شناسایی کرد. البته شاخص ضریب تاثیر دقیقا چیزی نیست که بتوان بیقید و شرط به آن استناد کرد ولی نمیتوان از ارزش آن هم غافل شد.
مجلات اسکوپوس هم مانند مجلات isi دارای ضریب و شاخصی هستند که به رتبهبندی دقیقتر مجلات موجود در پایگاه کمک میکند. برای چاپ مقاله isi باید این نکات را به دقت بررسی کنید
این شاخص با عنوان کیو(Q) شناخته میشود. مجلات اسکوپوس از Q1 تا Q4 تقسیمبندی میگردند. اگر مجلهای در دستهبندی Q1 قرار بگیرد، بالاترین ارزش را دارد. به تدریج از ۱ به سمت ۴ در رتبهبندی مجلات تنزل به وجود میآید. یعنی اگر مجله اسکوپوسی دارای رتبه Q1 باشد، از همه ردهبندیهای دیگر ارزش بیشتری به آن تعلق میگیرد.
شاخص Q چیست و چگونه محاسبه میشود؟
پایگاه نشر JCR متعلق به موسسه تامسون رویترز است و اقدامه به پذیرش و نمایهکردن مجلاتی ارزشمند میکند به همراه موسسه اسکوپوس که آن هم پایگاهی برای نمایهکردن مجلات معتبر است در هر سال از شاخصی موسوم به Q برای رتبهبندی مجلات استفاده میکنند.
شاخص Q با ضریب تاثیر که در بخش قبلی توضیح داده شد، تفاوتهایی دارد. در واقع، ایمپکت فکتور یا ضریب تاثیر شاخصی است که تعداد استنادات به مقالات یک مجله را بررسی میکند و معیار نسبتا خوبی محسوب میشود اما مشکلی هم دارد.
مشکل اینجاست که به کمک ضریب تاثیر نمیتوان جایگاه یک مجله را در زیرگروه تخصصی آن کشف کرد. پس برای رتبهبندی مجلات بنا به تعداد مجلههای موجود در آن زیرگروه باید به سراغ تعریف شاخص دیگری برویم که به آن Q یا Quartiles گفته میشود.
براساس این شاخص که به ۴ دسته Q1، Q2، Q3 و Q4 تقسیم میشود، امکان مشخصکردن جایگاه هر مجله از بین چهار چهارک موجود در زیرگروه تخصصیاش میسر میگردد. اگر مجلهای بتوانید در بخش اول یعنی چارک نخست و همان Q1 قرار بگیرد، یعنی در بهترین جایگاه در میان مجلات تخصصی زیرگروه خودش قرار گرفته است.
یادتان باشد که شاخص Q فقط از یک تا چهار متغیر است اما ضریب تاثیر از یک-هزارم تا ۳۰ تغییر میکند.
برای ضریبتاثیر، هر چقدر که اندازه آن بیشتر باشد، ارزش مجله هم بیشتر خواهد بود. برای مجلات JCR و اسکوپوس میتوانید شاخص Q را بررسی کنید.
برای مجلات JCR باید به پایگاه داده وب آو نالج (web of knowledge) مراجعه نمایید و در بخش journal citation report در بخش مجلات JCR شاهد رنکینگ مجلات باشید. موضوع مجله را تعیین کنید و بعد از مشاهده مجلات آن حوزه با انتخاب JIF Quartile ببینید که رتبهبندی مجلهها به چه ترتیب هستند.
برای اینکه ببینید مجلات اسکوپوس هم از نظر شاخصQ چه وضعیتی دارند باید به سایت Scimagojr مراجعه نمایید و در بخش journal ranking بعد از تعیین موضوع مورد نظر مجلات شاهد رتبهبندی آنها با شاخص Q باشید.
نحوه بدست آوردن شاخص Q
اگر کمی با مفاهیم آماری آشنا باشید، حتما به خوبی شیوه حسابکردن چارکها را میدانید. برای تقسیمبندی تعدادی داده به چهار قسمت باید مراحل زیر را از سر بگذرانید:
دادهها را به ترتیب صعودی تقسیم کنید؛
تعداد دادهها را بشمارید و عدد حاصل را بر ۴ تقسیم کنید و اعدادی که در قسمت قبل مرتب شده بودند به ۴ بخش تقسیم نمایید.
این روش برای تقسیمبندی ژورنالها هم کاربرد دارد و دادههای مورد نظر در این کار، همان ضریب تاثیرهای هر مجله هستند. روش دیگری هم برای تقسیمبندی مجلات وجود دارد. در این روش باید رتبه هر مجله را در زیرگروه تخصصی آن به تعداد کل مجلات موجود در زیرگروه تقسیم کنید. و عدد حاصل را در نظر بگیرید و با توجه به تقسیمبندیهای زیر جایگاه مجله را مشخص نمایید:
- اگر عدد بین ۰ و ۲۵/۰ باشد، مجله Q1 میشود.
- اگر عدد بین ۲۵/۰ و ۵/۰ باشد، مجله Q2 میشود.
- اگر عدد بین ۵/۰ و ۷۵/۰ باشد، مجله Q3 میشود.
- اگر عدد بیش از ۷۵/۰ باشد، مجله Q4 میشود.
در این روش هم دادهها در واقع همان استنادها یا ضریب تاثیرهای هر مجله میتوانند باشند.
اهمیت شاخصها و رتبهبندیها در چیست؟
رتبهبندی مجلات از اقدامات بسیار مهم و ارزشمندی است که کار پژوهشگران و تمام ذینفعان و بازیگران دنیای مقالهنویسی را راحت میکند. زمانی که میخواهید پیرامون یک موضوع پژوهشی انجام بدهید، با وجود رتبهبندیها و بررسی ارزش و جایگاه هر مقاله میتوانید به مطالب و محتوای آن رجوع کنید و کارتان را پیش ببرید.
برای استنادکردن به مقالات دیگران هم میتوانید میزان اعتبار مقالات را از طریق شاخصهای مختلفی که نام برده شد، بسنجید. بهطور کلی، رتبهبندی راه و روشی است که نشان میدهد، موضوعات و مقالات مختلف در مجلات گوناگون در چه جایگاهی هستند و چطور میتوانند مرجع و منابع آثار دیگر باشند.
:: بازدید از این مطلب : 41
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0